< Δεκέμβριος 2020 >
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Έχουμε 158 επισκέπτες συνδεδεμένους

PDF Εκτύπωση E-mail

 

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

 

www.tharrosnews.gr

 

«H μουσική με κάνει να νοιώθω ζωντανή»


Η ερμηνεύτρια Θεοδοσία Τσάτσου δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι ευρέως γνωστή μέσα από τα τραγούδια της, τα οποία έχουν αγαπηθεί πολύ από το κοινό. Η ίδια γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Η λαχτάρα, όμως, των γονιών της να επιστρέψουν στην πατρίδα, την οδήγησαν στα 17 της στη Θεσσαλονίκη, όπου και εγκαταστάθηκαν μόνιμα. Εκεί, τελείωσε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και σπούδασε Αγγλική Φιλολογία. Κάποια στιγμή, ωστόσο, γνωρίζει τον Γιώργο Παπαποστόλου και αποφασίζουν να γίνει η ερμηνεύτρια του συγκροτήματος ΜΠΛΕ… Ένα σχήμα που η Θεοδοσία αγάπησε πολύ, αλλά στο οποίο δεν έμεινε πολύ, αφού προτίμησε τη σόλο καριέρα. Αυτή είναι με λίγα λόγια η Θεοδοσία Τσάτσου, την οποία θα έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να απολαύουμε την Πέμπτη στο Barfly.

 

Τι είναι για εσάς η μουσική;

H μουσική είναι συνώνυμη με τη ζωή, σε κάθε απλή και πολύπλοκη στιγμή της. Ορίζει το ρυθμό, το μέτρο, την αρμονία και τη φύση της κάθε μου πράξης και σκέψης. Είναι η θρησκεία μου, ο ψυχαναλυτής μου, ο γιατρός μου, ο αιώνιος σύντροφος που δίνει και δίνει άνευ όρων και που με κάνει να νοιώθω ζωντανή, ακόμα και όταν βιώνω σκοτεινές και δύσκολες στιγμές. Δεν υπάρχω χωρίς αυτήν.

Ποιες θεωρείτε ως πιο σημαντικές στιγμές της καριέρας σας;

Όταν πίστεψα στον εαυτό μου και αποφάσισα να γράψω μουσική και στίχο και να εκτεθώ απέναντι στο κοινό μου. Η αγάπη τους και η αποδοχή τους με έκαναν πιο δυνατή και πιστή απέναντι στη μουσική.

Ο κόσμος σάς έχει συνδέσει με τους ΜΠΛΕ, είναι κάτι που σας ενοχλεί;

Οι Μπλε είναι και δικό μου παιδί. Είναι η αρχική διαδρομή στο ταξίδι μου όλα αυτά τα χρόνια. Αγάπησα και αγαπώ με πάθος τα τραγούδια που ερμήνευσα ως Μπλε και είμαι πέρα για πέρα ευγνώμων για αυτά. Μπορεί να πόνεσα αρκετά μέσα σε αυτή τη διαδρομή και να πλήγωσα κι άλλους με την αποχώρησή μου, μα δε θα άλλαζα τίποτα.

Η ελληνική rock μουσική αντέχει το 2011;

Ίσως να είναι η μόνη που αντέχει πραγματικά. Υπάρχει γόνιμο έδαφος για αυτήν, κυρίως τώρα, στους πιο δύσκολους καιρούς που βιώνουμε. Η ροκ σκηνή μάς ξεδιψά από το φόβο και την οργή που μας καίει. Η ελευθερία της θα είναι για πάντα παρούσα μέσα σε κάθε ψυχή και θα ανανεώνει τα κύτταρά μας και τα κύτταρα της γης, όσο κι αν δε φαίνεται επειδή δεν είναι τηλεοπτικό γεγονός.

Βλέπετε καλλιτέχνες που πιστεύετε ότι θα καταφέρουν να συνεχίσουν το ελληνικό rock;

Πολλούς! Δεν είναι, όμως, γνωστοί στο ευρύ κοινό ακόμα.

Εφημερίδα και δώρο… cd. Ποια η άποψή σας για αυτού του είδους το δισκοπωλείο;

Πονάει αυτό το έργο πολύ! Αυτή η εξαθλίωση με θλίβει και με θυμώνει, μα είμαι εδώ και η πορεία αυτής της ζωής, σε όλα τα μήκη και πλάτη, έχει πλέον υποστεί τη μέγιστη εξαθλίωσή της, σε κάθε χώρο και σε κάθε σπιτικό. Αναθεωρούνται όλα πια. Υπάρχει τρομερό άγχος για το πώς θα συντηρήσουμε κάποια πράγματα, μάταια όμως. Μένω μόνο με την αίσθηση της δημιουργίας μέσα μου και δεν ασχολούμαι με όλο αυτό που μπορεί να με κάνει να μη θέλω να κάνω μουσική.

Πώς και αποφασίσατε να έρθετε στην Ελλάδα; Έχει περάσει από το μυαλό σας η ιδέα να επιστρέψετε πίσω;

Οι γονείς μου έπαθαν την ασθένεια της νοσταλγίας για την πατρίδα τους και μας έψησαν κι εμάς ότι θα είναι καλά. Δυσκολεύτηκα πολύ να συντονιστώ με την ελληνική νοοτροπία και δυσκολεύομαι ακόμα. Ναι, πολλές φορές προσπάθησα να φύγω, αλλά κάτι συνέβαινε και έμενα εδώ. Δεν προσπαθώ άλλο πια. Όμως, πάντα υπάρχει κάπου στην άκρη του μυαλού μου.

Λόγω της κατάστασης της χώρας μας, αρκετοί νέοι σκέπτονται τη μετανάστευση ως λύση. Τι έχει να τους πει μια γυναίκα που ξέρει καλά το θέμα;

Τίποτα! Αν κάποιος το νοιώθει και το θέλει πολύ, οφείλει να το κάνει και να δει πού θα οδηγηθεί. Δυστυχώς, τώρα πια, η μετανάστευση είναι αναγκαία για πολλούς νέους, και όχι μόνο.

Γενικότερα, πώς βλέπετε τα πράγματα για την Ελλάδα;

Δεν τα βλέπω για να μη στραβωθώ. Δε βλέπω τηλεόραση και δε διαβάζω εφημερίδες. Δεν αγανακτώ και δεν υποκύπτω στην εικόνα καταστροφής που μας πουλάνε. Κατανοώ και συμπάσχω με όλους τους Έλληνες και πιστεύω με καρδιά, νου και ψυχή στο πνεύμα που γέννησε αυτόν τον τόπο και στον Έλληνα που αιώνες τώρα τον πατάει και ας τον καταπατάει. Βάζω όλη μου την ενέργεια σε αυτό το συναίσθημα της δύναμης και της αγάπης και οφείλουμε όλοι να κάνουμε το ίδιο.

Έχετε συμμετάσχει σε κάποια συνάντηση «αγανακτισμένων»; Αν όχι, θα το κάνατε;

Πήγα και είδα τη διάθεση των ανθρώπων να ακουστούν και τους άκουσα. Είμαι κοντά τους.

Θεωρείτε ότι οι τραγουδιστές και γενικότερα οι καλλιτέχνες πρέπει να παίρνουν θέσεις και πρωτοβουλίες σε τέτοιες καταστάσεις;

Οπωσδήποτε, αν νοιώθουν πραγματικά ότι τους εκφράζει και όχι για διαφημιστικούς λόγους και λόγους προβολής. Είναι πλέον η ώρα και η στιγμή που ο κάθε ένας από εμάς οφείλει, για τον εαυτό του, να πάρει συνειδητή θέση απέναντι στην εξαθλίωση που του πασάρεται και να κάνει κάτι τώρα!

Σε μερικές μέρες θα εμφανιστείτε στην πόλη μας. Tι θα έχει την ευκαιρία να ακούσει και να δει κάποιος που θα έρθει εκεί;

Θα παίξω για σας με ένα νέο ακουστικό τρόπο τα τραγούδια μου. Δεν το έχω ξανακάνει και είναι για μένα μεγάλη χαρά που θα το τολμήσω στην Καλαμάτα.